Vertaisvalamiehistö kuuntelee nuorta

Ulla PaukkuMaahanmuuttajanuorten Helsinki, Nuoret, Palvelumuotoilu, Vertaisvalamiehistö

On ilta ja neljän nuoren vertaisvalamiehistö on niin innostunut, että istuminen haastattelua varten on vaikeaa. Parin tunnin sessio on päättynyt pari minuuttia sitten ja se on sujunut hyvin. Jokainen tapaus on tähän mennessä ollut erilainen ja se tekee työn mielenkiintoiseksi, sanoo 16-vuotias valamies Asser Blomerus.

Hänen ja muiden valamiehistön jäsenten eteen on astellut jo useita alle 15-vuotiaita vaikeuksiin joutuneita nuoria. Vertaisvalamiehistölle on haettu mallia Yhdysvalloista ja Helsingin ensimmäinen valamiehistö kokoontuu Itäkeskuksen Stoassa. Valamiehistöjä on tulossa nyt toinenkin, Koilliselle alueelle ja tyttöjä etsitään myös sen jäseniksi. Vertaisvalamiehistön on tuonut Helsinkiin viisivuotinen Maahanmuuttajanuorten Helsinki -hanke.

Poliisi valitsee tapaukset kerran kuussa pidettäviin vertaisvalamiehistön istuntoihin. Tapaukset voivat olla esimerkiksi vahingontekoja tai väkivaltaa. Poliisi ei kuulustele alle 15-vuotiaita, koska heillä ei ole rikosoikeudellista vastuuta. Vertaisvalamiehistön käsittelyn etuna on nopeus, nuori saattaa olla valamiesten ja tekojensa seurausten edessä jo viikon päästä rikosilmoituksesta. Valamiehistö kuuntelee ja pyrkii ymmärtämään niitä valintoja, joita nuori on tehnyt. Tärkeää on myös määrätä tekijälle konkreettinen seuraus teostansa. Se voi olla mitä tahansa anteeksipyynnöstä vahingonteon korvaavaan työhön.


Valamies eläytyy ja ymmärtää

Valamiehistössä jo suunnitteluvaiheesta mukana ollut 19-vuotias Abdultawab Qaderzada sanoo, että vertaisvalamiehistön tehtävä ei ole syyllistää nuorta.

– Yhdessä keississä mulla tuli fiilis, että tämä on eka kerta kun sitä nuorta kuunnellaan. Saattaa olla, että moni aikuinen on tutkinut nuoren asioita, moni on syyllistänyt tai kuunnellut vain sitä toista osapuolta joka syyllistää. Nuorilla on aluksi suojamuuri, mutta kun avataan keissiä ja seurauksia, nuori alkaa tuntea olonsa varmemmaksi. Kun me kerrotaan välillä myös omia kokemuksia samanlaisista tilanteista, siitä syntyy luottamus.

18-vuotias Ghaith Al-Shahmani sanoo, että valamiehen pitää eläytyä rikoksen tekijän ajatuksiin, jotta tämän käytökseen saadaan pysyvä muutos.

– Pitää saada aikaan turvallinen hetki, jotta päästään syytetyn tunteisiin. Me kysytään kenelle olet aiheuttanut harmia ja saadaan nuori esimerkiksi ymmärtämään vanhempiaan. Yleensä nuori tajuaa itsekin, että kun on tehnyt noin ison jutun, sitä ei voi korjata millään muulla kuin asenteella.

Vaatii taitoa saada nuori avautumaan valamiehistön edessä, sanoo 17-vuotias Mohamed Abdulkadir.

– Rakennamme kuvaa kysymyksillä pikku hiljaa. Vähitellen ne alkaa lämpenemään ja kertoo mitä on tapahtunut oikeasti. Saattaa olla että tarina muuttuu. Monesti on ollut niin, että kun vanhempi lähtee huoneesta, nuori vapautuu ja kertoo asioista totuuden. Kun vanhempi tulee takaisin, nuori kertoo saman kuin meille ja vanhempikin on helpottunut kun tilanne on ratkennut.

 

Toisen nuoren sana painaa

Vertaisvalamiehistön istuinnoissa on mukana aikuisia: rikoksen tehneen nuoren huoltaja ja poliisikin, mutta valamiehistössä istuvat nuoret johtavat keskustelua. Sillä on merkitystä, että pöydän toisella puolella on saman ikäinen, sanoo Mohamed Abdulkadir.

– Suurin osa nuorista tulee meidän eteen ujoina. Vaikka rikosilmoituksessa tulee vaikutelma, että ne on tosi kovapäisiä, tänne ne tulee pää alhaalla. Sillä on merkitystä että me ollaan samaa sukupolvea ja ymmärretään tän nuoren ongelmia. Me pystytään samaistumaan ja olemaan mukana ja kuuntelemaan paremmin. Ymmärretään, mistä asiat on ehkä saaneet alkunsa.

Vertaisvalamiehistön jäseniä auttaa työssään se, että he itsekin ovat saattaneet joutua tilanteisiin, joissa on tullut reagoitua väärin. Silti ei ole helppoa päästä käsiksi niihin syihin, joita rikosten taustalla on, sanoo Mohamed Abdulkadir. Samaa mieltä on Abdultawab Qaderzada.

– Meidän eteen on tullut aika paljon erilaisia taustoja. On nuoria erilaisista kouluista ja kaveriporukoista. Ei voi sanoa, että on vain yksi syy. Jokainen käsittely on eri haaste.

Poliisi on antanut vertaisvalamiehistöstä hyvää palautetta. Rikosten uusiminen vertaisvalamiehistön käsittelyn jälkeen on vähäistä: Helsingissä lähes poikkeuksetta käsitellyt tapaukset ovat jääneet nuoren ensimmäiseksi ja viimeiseksi rikokseksi. Myös valamiehistössä istuville jäsenyys on kunnia-asia, sanoo 16-vuotias Asser Blomerus.

– Minulle valamiehistön jäsenyys on tosi tärkeä juttu. Jos ennen on tullut tilanteita, joissa on hölmöillyt, nyt tulee mieleen, että en voi tehdä sitä, koska en halua, että mua potkitaan tästä pihalle. Tässä voi oikeasti vaikuttaa.