Hankkeen piste Maailma kylässä -festareilla oli menestys

Ulla PaukkuMaahanmuuttajanuorten Helsinki, Nuoret

Maahanmuuttajanuorten Helsinki -hanke osallistui Maailma kylässä -festareille 27. ja 28. 5. ja erottautui Rautatientorin laidalle pystytetyssä teltassa värikkyydellään ja toiminnallisuudellaan.

Kaverikahvilan pisteellä sai testata esimerkiksi biologian-, matikan- ja englannin kielen osaamistaan seiskaluokan kokeella. Opastajina ja kokeiden tarkistajina toimivat Kaverikahvilan kasi- ja ysiluokkalaiset ohjaajat.

Raman ja Karima ohjaavat Kaverikahvilaa Vesalan yläasteella.

– Me autetaan ylä- ja ala-astelaisia läksyjen teossa ja kokeisiin lukemisessa ja varmistetaan, että läksyt tulee tehtyä, 14-vuotias Raman kertoo.

Ohjaajia on kerrallaan Kaverikahvilassa 2–3, mikä on Ramanista hyvä asia, sillä ala-astelaisille joutuu pitämään välillä kuria. Mutta toisaalta Kaverikahvilassa ei ole pakko tehdä läksyjä, voi vaan hengailla.

– Olisi kiva, jos Kaverikahvilassa olisi vaikka lautapelejä. Silloin yhteishenki voisi vielä parantua ja olisi helpompi saada uusia kavereita, 16-vuotias Karima pohtii.

Kaverikahvila-toimintaa on ollut Vesalan yläasteella jo pidempään, mutta tänä keväänä saatiin mukaan enemmän ohjaajia, ja toiminta pääsi kunnolla käyntiin.

– Mä tykkään auttaa muita, se on palkitsevaa, Karima kiteyttää.


Kaverikahvilan ohjaajat Raman ja Karima.


Ihanat henna-koristeet

Maahanmuuttajanuorten Helsinki -hankeen pisteen u-muotoisen pöydän toisessa sakarassa istuvat Henna-tytöt. He tekevät taidokkaita henna-tatuointeja halukkaille, joita on riittänyt jonoksi asti koko päivän. Henna-tyttöjä luotsaa Sagal, joka kertoo henna-tatuointien ideasta.

– Ne ovat itämaisia koristeita, joilla koristellaan juhliin jalat tai kädet erityisesti Afrikassa ja Aasiassa. Kuvioilla ei ole merkitystä, mutta tyyli vaihtelee eri alueilla. Sudanissa hennat ovat usein tummia ja Intiassa hyvin yksityiskohtaisia.

              
– Henna-tatuoinneissa käytetään apuna henna-putkia, Sagal esittelee.

 

Pisteellä järjestettiin lisäksi työelämä-arpajaiset, joissa kehitettiin uusia työtehtäviä nuorille.

– Paljon tuli esille vanhusten tarpeet ja ajatuksia siitä, miten sukupolvia yhdistämällä nuoret voisivat saada työtehtäviä ja vanhukset iloa, merkitystä ja sisältöä elämään, hankkeen projektipäällikkö Irma Sippola kertoo ja lisää: – Ehdotuksina tuli mm. lehden lukua vanhuksille, ulkoilutusta ja nuorten elämästä kertomista päiväkotien aikuisille.  Arpajaisten pääpalkintoja oli lupaus toteuttaa parhaat työideat ja siten tuottaa hyvää monella tasolla.

Piste saavutti suuren suosion, josta Sagal ja Irma ovat erityisen iloisia.

– Täällä on käynyt koko päivän ihmisiä ruuhkaan asti. He ovat kehuneet värikästä näytteilleasettelua ja toiminnallisuutta, Sagal sanoo.

Irman mukaan kävijät ovat olleet innoissaan, ja nuoret ovat saaneet heidän kanssaan aikaan hyvää vuorovaikutusta.

– Tyttöjen palveluhenkisyys ja taitavuus ovat tehneet kävijöihin selvästi vaikutuksen.